Een noodgeval voor de behandeling van jouw huisdier kan tussen een paar honderd euro en een paar duizend kosten. De behandeling van parvoziekte bij puppy's – een levensbedreigende ziekte die veel voorkomt bij jonge, niet-gevaccineerde honden – varieert in kosten.

Hoe noodsituaties bij huisdieren kunnen leiden tot langdurige kosten

Als een noodgeval niet volledig wordt aangepakt, kan een probleem over het hoofd worden gezien of worden verwaarloosd. Dit kan leiden tot extra lopende behandelingskosten. Grote uitgaven kunnen ook leiden tot schulden. Waarbij rentelasten de totale kosten nog verder doen stijgen. Je moet dit indien mogelijk vermijden. Je huisdier verzekeren is vaak de beste eerste stap.

Misschien lijdt je puppy bijvoorbeeld aan een heupdislocatie die gewoon niet op zijn plaats wil blijven (chronische subluxatie).

Als jij als baasje van je huisdier niet over de middelen beschikt, kan de ideale behandeling worden uitgesteld. Om "te zien hoe het geneest". Dat kan leiden tot chronische pijn bij jouw huisdier en terugkerende medicatiekosten voor jou als baasje.

Onderzoekskosten

Of misschien heeft jouw huisdier een urineweginfectie (UTI). En wil jij als eigenaar niet betalen om een kweek te laten analyseren. In plaats daarvan beginnen ze gewoon met antibiotica. Zo creëer je mogelijkerwijs urineweginfecties die resistent worden tegen antibioticabehandeling. Dan zullen veel duurdere medicijnen nodig zijn en mogelijk zelfs ziekenhuisopname of erger.

Soms heb je echt even dat extra onderzoek of die extra behandeling nodig.

Het is moeilijk om te weten wanneer en daarom is een huisdierenverzekering voor veel eigenaren van gezelschapsdieren de kosten waard. De bescherming geeft financiële gemoedsrust. Zodat behandelingsgesprekken kunnen gaan over wat het juiste is om te doen. In plaats van hoeveel het gaat kosten.

Rasspecifieke gezondheidsrisico's

Als je niet zeker weet of een huisdierenverzekering de kosten waard is, moet je rekening houden met rasspecifieke gezondheidsrisico's. Die kunnen de prijs van het bezit van huisdieren gedurende hun hele leven aanzienlijk kunnen verhogen.

Uit de praktijk blijkt dat mopshonden een bijna zeven keer grotere kans hebben om heupdysplasie te ontwikkelen dan poedels. Deze behandelingen kosten vaak van € 1.700 tot € 5.000.

Een ander voorbeeld: Franse Bulldoggen zijn vatbaarder voor hemivertebrae. Dit is een misvorming van de wervelkolom waarbij wervels wigvormig worden en een hoek in de wervelkolom veroorzaken. Het identificeren van deze misvorming vereist waarschijnlijk beeldvorming en de behandeling ervan kan een operatie vereisen. Beide kunnen duizenden euros kosten.

Grotere hondenrassen hebben ook meer kans om gezondheidsproblemen te ontwikkelen dan kleinere honden. Artritis en bepaalde hartaandoeningen komen vaker voor bij grotere honden. En beide kunnen een doorlopende behandeling vereisen die honderden of duizenden per jaar kan kosten.

De rasspecifieke risico's van jouw huisdier op het ontwikkelen van bepaalde ziekten of chronische aandoeningen zijn een belangrijke factor. Hiermee dien je rekening te houden bij het budgetteren van de kosten om jouw huisdier gezond te houden. Maar zonder verzekeringsdekking kunnen de kosten voor het behandelen van onverwachte noodsituaties bij huisdieren een financiële last vormen.